Våra mätningar

Arbetsmiljömätningar

Så här går det till

Våra mätningar syftar både till att begränsa hälsorisker och minimera hälsorisker. Vi hjälper dig efterleva regelverken för hygieniska gränsvärden och miljöbalken. Vi utför både exponeringsmätningar och areamätningar (stationära mätningar), både passivt och aktivt. Aktivt med pumpad provtagning och passivt med diffusionsprovtagning.

Val av parametrar

När kunden bestämt typ av utsläppsmätning (enligt föreliggande lagkrav) är nästa steg att definiera vilka parametrar som emissionsmätningen ska omfatta. För vissa parametrar genomförs mätning kontinuerligt och det finns möjlighet att se variationer på sekundnivå. Andra parametrar med manuell provtagning redovisas som medeltal över mätperioden. Exempel på vanliga mätperioder är 30, 60 eller 120 min.

Klicka på en parameter för att läsa mer
Ej ackrediterade parametrar
Parameter Enhet
Formaldehyd (mg/m³)
Cyanid (mg/m³)
Isocyanater (µg/m³ TDI TDA m.fl.)
Akrylamid (mg/m³)
Dimetyletanolamin (mg/m³ DMEA)
VOC screening (µg/prov ’specifika’)
SVOC screening (µg/prov ’specifika’)

Våra mätningar

När vi genomför utsläppsmätningar i industrier och anläggningar gör vi så kallade villkorskontroller, jämförande mätningar (NOx-mätning), halvårsmätningar, garantiprovmätningar och kalibreringsmätningar. Dessa mätningar är viktiga för att säkerställa att era utsläpp följer de lagstadgade kraven och att ni upprätthåller en miljövänlig drift. Genom att utföra noggranna och regelbundna mätningar kan vi identifiera eventuella avvikelser och hjälpa er att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra er miljöprestanda och uppfylla alla relevanta miljöstandarder och förordningar.

VILLKORSKONTROLL

Vi kontrollerar om er verksamhet efterlever de villkor och riktvärden som finns i ert miljötillstånd. Vi utför emissionsmätningar för villkorskontroll.

Se parametrar

JÄMFÖRANDE MÄTNING

En jämförande miljömätning utförs en gång per år på pannor som ingår i Naturvårdsverkets NOx-avgift (producerat mer än 25 GWh per år). Utförs ackrediterat enligt NFS 2016:13 efter 1 juli 2017.

Se parametrar

KALIBRERINGSMÄTNING (QAL2/AST)

Kvalitetssäkring av automatiska mätsystem (AMS) utförs med hjälp av standardreferensmetoder (SRM) enligt SS-EN 14181. Efter att QAL2-kalibrering utförts genomförs AST årligen för att kontrollera kalibreringsfunktionernas giltighet.

Se parametrar

HALVÅRSMÄTNING WI

Vi kontrollerar efterlevnad av villkor i SFS 2013:253 (HF, dioxin och metaller) gällande avfall- och samförbränningsanläggningar (Waste Incineration Plants)

Se parametrar

VILLKORSKONTROLL LCP

Vi kontrollerar att utsläppsvillkoren i SFS 2013:252 gällande stora förbränningsanläggningar efterlevs. Utsläppsanalyser av t.ex. askor, kondensat och bränslen kan också ingå.

Se parametrar

ARBETSMILJÖMÄTNINGAR

Om ni misstänker att det kan finnas skadliga ämnen i er arbetsmiljö kan vi hjälpa er att ta reda på om koncentrationen av det specifika ämnet överskrider riktvärdena i AFS 2018:1. Exempel på analyser är damm (totalt, respirabelt, inhalerbart), formaldehyd och kolväteföreningar (screeninganalys).

Se parametrar

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå